111 godina mlad

Prvi profesionalni zagrebački hotel – Palace Hotel Zagreb – obilježava
111 godina poslovanja uz predstavljanje javnosti vremenske kapsule pronađene u temeljima hotela

Zagreb,11. travnja 2018. – Prvi profesionalni hotel u gradu Zagrebu, Palace Hotel Zagreb, ove godine obilježava 111 godina poslovanja i ugošćavanja klijenata raznih profila i nacija, među kojima je bilo hrvatskih uglednika poput dirigenta Berislava Klobučara, a i svjetskih zvijezda kao što su glumica Sophia Loren ili šahist Robert Fischer. Tom prigodom održana je i konferencija za medije na kojoj je javnosti premijerno predstavljen sadržaj dragocjene vremenske kapsule pronađene u temeljima hotela prilikom njegove renovacije i energetske optimizacije.

Govornici press konferencije

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba mr. sc. Martina Bienenfeld prva je čestitala Upravi Hotela 111. godišnjicu rekavši: “Turizam u Zagrebu danas je jedna od vodećih grana, a davne 1907. godine, vjerujem da je malo tko promišljao turizam u našem gradu na način kako se to čini danas. Međutim, Palace Hotel, kao prvi profesionalno organizirani hotel u Zagrebu, napravio je taj važni prvi korak, a koliko je on bio uspješan i gotovo vizionarski u to vrijeme, najbolje govori činjenica da danas obilježavamo njegov 111. rođendan. Palace Hotel izuzetno je bitan čimbenik zagrebačkog turizma, a njegovi djelatnici, na čelu s direktorom Kulišem, pokazuju kako djeluju istinski profesionalci u turizmu.“

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba

U svrhu usmjeravanja prema održivom poslovanju, Uprava Palace Hotela provela je modernizaciju hotelskih dvorana i ugradnju toplinskih pumpi te je tako ovom šarmantnom dugovječnom hotelu na uistinu nezamjenjivoj lokaciji nadomak zelene oaze centra Zagreba osigurala energetsku održivost i ekološku prihvatljivost.

“Palace Hotel je nizom mjera ostvarenih tijekom 2016. i 2017. godine na području energetske učinkovitosti i održivosti primjenom tehnologija baziranim na obnovljivim izvorima energije (polivalentne dizalice topline, sustav ventilacije s povratom topline, rasvjeta s niskim utroškom električne energije, smart regulacija) nesumnjivo već ostvario uvjete za ostvarivanje prava na prestižne europske nagrade iz domene hotelijerstva. U skoroj budućnosti predviđena je izgradnja fotonaponske solarne elektrane na krovu hotela paralelno s planom rekonstrukcije krovišta, čime bi se stvorili uvjeti koji bi vodili prema energetskoj neovisnosti ovog hotela. Palace Hotel je svojim primjerom pokazao ekološki smjer koji bi trebali slijediti i ostali hoteli, s obzirom na važnost turističke industrije i lokalne zajednice u Hrvatskoj, jer s takvim pristupom moguće je podići konkurentnost koja omogućava ostvarivanje zadanih ciljeva u turističkoj zajednici.” – istaknuo je dipl. ing. stroj. Gojko Šimunović.

Prilikom ovih radova otkrivena je jedinstvena vremenska kapsula s kraja 19. stoljeća.
Stakleno-bakrena kapsula velika 40 centimetara, stavljena u temelje tadašnje palače Schlessinger, sadrži tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku u kojem se daje dragocjen presjek toga vremena – povelja koja svjedoči vladavini cara Franje Josipa i bana Khuena-Hédervàryja, cjenik robe i usluga te informacije o investitoru i izvođačima radova, ali i blagoslov za zgradu te sve osobe koje će obitavati u njoj. Uz tekstualni sadržaj, u kapsuli su pronađene i izvorne novine “Obzor”, tiskane 30. svibnja 1891., novine „Agramer Zeitung“ te krajcari cara Franje Josipa I.

Pronalasci iz vremenske kapsule
Novine “Agramer Zeitung” i novčići pronađeni u vremenskoj kapsuli

 

 

 

 

 

Palaču je projektirao arhitektonski studio “Hönigsberg & Deutsch”, čiji su arhitekti Leo Hönigsberg i Julio Deutsch sa suradnicima projektirali više od 90 zgrada. Palača je izgrađena 1891. godine za Karla Schlesingera, a od 1907. godine započinje s radom kao prvi organizirani hotel u Zagrebu. Svojim izgledom i stilom gradnje predstavlja jedan od rijetkih primjera neorokoko stila.

Palace Hotel Zagreb

”Sa željom da potomstvu ostave vrijedne podatke o važnim događajima, kroz stoljeća su se na skrovitim mjestima ostavljale vremenske kapsule, poput ove. Zahvaljujući pažnji radnika i senzibilitetu prema baštini djelatnika hotela Palace, ovi krhki dijelovi prošlosti su konzervirani i restaurirani u Hrvatskom restauratorskom zavodu te tako sačuvani za buduće generacije.”, izjavila je dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Kavana Palace Hotela oduvijek je bila omiljeno mjesto susreta i ispijanja kave Zagrepčana, a u ovoj, danas posljednjoj secesijskoj kavani u Zagrebu, vrijeme je provodio i književnik Miroslav Krleža, čega se prisjetio prof. dr. Tomislav Sabljak. „U ovu Kavanu sam prvi put došao s ocem kada sam kretao u pučku školu. Tu sam nebrojeno puta sjedio s Krležom i Krklecom, a sjećam se i posjeta Orsona Wellesa kada je snimao «Proces»“.

Prof. dr. Tomislav Sabljak s M.J. Zagorkom i A.G. Matošom

Uprava hotela ustrajno održava tradiciju Kavane Palace Hotela, pa se tako, prigodom obilježavanja 111. godišnjice poslovanja, u redovnu ponudu vraća i slavnu torticu Petit Palace. Tortica je dugo vremena bila omiljena delikatesa gostiju, a sad će biti dostupna za konzumaciju u Palace Kavani, ali i kao slatki poklon za ponijeti. Uz slavne Štrukle Palace, baštinski jelovnik te kavanske kolače, Petit Palace tortica zaokružuje tradicionalne okuse baštinske hotelske ponude jela starog Zagreba.

Petit Palace tortica
Petit Palace tortica

Akademik Luko Paljetak dugogodišnji je gost Hotela, o kojem kaže da ima dušu koja zrači. „Onog trenutka kad uđete u Palace Hotel osjetite da ste na ugodnom mjestu.“

Akademik Luko Paljetak

Za 111. rođendan akademik Paljetak je svom omiljenom hotelu poklonio pjesmu, koju mu je posvetio još 1989. godine.

HOTEL PALACE
Zrinjevac zelen kao Zelen-Jura;
šumori lišće, prigušuje kas
Tomislavova konja – kasna ura –
prolazi plavi tramvaj, već je čas
da pronađemo gostoljubiv kut
za počinak, i lutalica – pas
sneno u mjesec gleda, sam nas put
vodi u dvorac, u Hotel Palace!