PROŠLOST KOJA JE SUSTIGLA SADAŠNJOST

 

Karlo Schlessinger, osim što je ujedno i prvi vlasnik tadašnje palače Schlessinger – današnjeg Palace Hotela Zagreb, bio je i prapradjed gospođe Freund.  Elizabeth je ovaj put u našem hotelu odsjela s kćeri kako bi njoj i nama  ispričala povijesnu priču o svojim precima i svojoj povezanosti s Palace hotelom.

 

Karlo Schlessinger

 

Karlo Schlessinger imao je osmero djece. Jedan od njegovih sinova, Jacques,  bio je Elizabethin pradjed koji je sa svojom suprugom u to vrijeme živio u Budimpešti. Nakon rođenja kćeri Trude, preselili su se natrag u Zagreb 1915. godine. Elizabethina baka Trude odrasla je u Zagrebu gdje se zaljubila i udala za Milana Freunda s kojim je dobila i Elizabethinog oca – Michaela.

 

Obitelj Trude Schlessinger

 

Kada je počeo Drugi svjetski rat, Michael je imao tek dvije godine te su Trude i Milan odlučili napustiti zemlju. Međutim, svaki put kada su odlučili pobjeći, vlasti su već bile informirane i iznova sprječavali svaki njihov pokušaj imigracije.
Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja, Trude je već polako gubeći nadu odlučila još jednom pokušati otići iz zemlje, ali ovaj put nije o svom planu obavijestila nikoga od bližnjih i rodbine, osim, naravno, supruga Milana, sumnjajući da upravo netko od njih odaje informaciju o njihovim pokušajima odlaska. Obiteljima su rekli kako idu na odmor na skijanje u Italiju. Sa spakiranom opremom za skijanje uputili su se u Italiju iz koje su uspjeli pobjeći u Ameriku.

 

Trude Schlessinger
Trude i Milan

 

 

 

 

 

 

 

 

Michael je odrastao u New Yorku gdje je dobio dvije kćerke – Elizabeth i Eugenie. Iako Trudine unuke nisu odrasle u našim krajevima, ona ih je svakom prilikom koju je imala vodila u posjete Zagrebu i Hrvatskoj.

 

Elizabeth i Eugenie Freund

Sa željom da nastavi bakinim stopama u njegovanju tradicije i obiteljske povijesti, Elizabeth je po prvi puta dovela svoju kćer Finneu. Naše drage gošće bile su oduševljene hotelom kao i nogometnom euforijom koja je zahvatila cijeli grad povodom dočeka sjajnih hrvatskih nogometaša.

Za sada smo ih pozdravili uz nadu da će draga Finnea također nastaviti tradiciju i upoznavati svoje buduće potomke s povijesti svojih predaka te da će opet uskoro biti gošće bivšeg doma svoje obitelji.

 

Elizabeth i Finnea Freund