ŠAHOVSKI TURNIR MIRA ZAGREB 2018

 

Jedna od najvećih šahovskih manifestacija – obnovljeni šahovski Turnir mira okupio je najveća svjetska imena šaha u povijesnoj palači u centru grada.

Povijesno poznati šahovski Turnir mira je nakon duge 33 godine ponovno otvorio svoja vrata od 12. do 23. studenog 2018. te time ponovno skrenuo pozornost na zanimljiv, a često zaboravljen, sport – šah.

Prvi Turnir mira održan je 1965. godine u organizaciji predstavnika grada Zagreba i zagrebačkih šahista te stvorio tradiciju međunarodnog šaha. Poznatiji, drugi šahovski Turnir mira održao se 1970. u Zagrebu i Rovinju gdje je pobjedu odnio slavni Robert „Bobby“ Fischer, ujedno i jedna od slavnih osoba koje su odsjele u Palace Hotelu Zagreb. Treći turnir održao se 1975. godine, dok je posljednji održan davne 1985. godine.

Nakon poduže stanke, Zagrebački šahovski savez u suradnji s gradom Zagrebom te Hrvatskim šahovskim savezom organizirao je ovaj značajan sportski događaj upravo u hotelu Palace.

U turniru sudjeluje 12 šahovskih velemajstora od kojih su čak polovica hrvatski natjecatelji – Ivan Šarić, Hrvoje Stević, Zdenko Kožul, Mladen Palac, Robert Zelčić te Zoran Jovanović.
Uz naše velemajstore svoje su mjesto na turniru našli i neki od najboljih međunarodnih profesionalaca u šahu kao što su Vasilij Ivančuk, Ivan Cheparinov, Etienne Bacrot, itd.

Našim dragim šahistima želimo puno uspjeha na ovogodišnjem Turniru mira, a više informacija o igračima, rezultatima partija te općenito o turniru možete pronaći na službenoj stranici turnira.