Sinjska alka

 

Sinjska alka viteška je igra koja se tradicionalno održava u Sinju u prvoj trećini kolovoza. Riječ je o manifestaciji koja se simbolički oslanja na pobjedu lokanog stanovništva 1715. kojom je grad Sinj konačno oslobođen od osmanlijske vlasti. Na taj dan je 700-tinjak hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu 60 000 osmanlijskih vojnika pod vodstvom Mehmed-paše Čelića. Alka je utemeljena odmah nakon te pobjede te se tako slavi tristota obljetnica slavne pobjede i izvođenja Alke, a skup pravila o pripremama i održavanju Alke strogo su definirani Statutom Viteškog alkarskog društva i Pravilima o Alki.

Cilj ove viteške igre jest da alkar, jahač na konju, u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m te kopljem pogoditi središte malog željeznog kruga koji se zove alka, a koja se nalazi na visini od 3,32 m. Meta koju natjecatelji gađaju sastoji se od dva koncentrična kruga međusobno povezana trima prečkama koje prostor između krugova dijele na tri jednaka dijela. Ishod natjecanja ovisi o mjestu kojem alkar pogodi metu: pogodak u sredinu, u manji unutarnji krug (3 boda), pogodak u prostor iznad manjeg kruga (2 boda) te pogodak u jedan od dva donja polja (1 bod).

O tome koliko je zahtjevno sudjelovanje govori i činjenica da se pripreme za ovu manifestaciju održavaju nekoliko mjeseci prije završne izvedbe. Pripreme se intenziviraju što se više bliži datum održavanja Alke, a konačnu odluku o tome koji će od sudionika priprema sudjelovati u alkarskom nadmetanju donosi vojvoda nekoliko dana prije Alke, birajući pritom najmanje jedanaest, a najviše sedamnaest natjecatelja.

Dugi niz godina naš hotel ima čast biti ponosni sponzor Sinjske alke te samim time podržavati manifestaciju kao simbol hrvatske kulturne baštine i tradicije.  Upravo zbog svoje dugogodišnje tradicije i iznimne kulturološke važnosti, Sinjska alka je 2010. godine uvrštena i na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi te time dobila još važniji značaj za hrvatsku tradiciju i običaje.