SVE ŠTO NISTE ZNALI O WHISKYU I GDJE PROBATI NAJBOLJE

Whisky je jedno od najpopularnijeg pića današnjice, a vole ga podjednako i žene i muškarci. Stoga ni ne čudi kako se whisky uvijek nađe na top listama najboljih pića na svijetu. Za vas smo pripremili nekoliko zabavnih i informativnih činjenica o whiskyu, njegovom podrijetlu i vrstama, ali i gdje možete popiti neke od najboljih i najposebnijih na svijetu!

Whisky je alkoholno piće dobiveno destilacijom fermentiranih zrna žitarica. Razlike između različitih viskija ovise o tome koji se tip žitarica koristi u smjesi za destilaciju i u kojim omjerima miješanja.

Riječ whisky dolazi kao skraćeni oblik riječi usquebaugh što je na starom galskom jeziku značilo „voda života“. Iako je podrijetlo whiskya i dalje tema oko koje su podjeljena mišljenja, neki povijesni podaci govore o preteči whiskya još iz 800. godine pr. Kr. – smatra se da je piće arak koje potječe iz drevne Indije prethodilo whiskyu kakvog danas znamo. Međutim, prvi značajniji i zapisani povijesni podaci bilježe kako spominjanje whiskya datira iz 1494. godine te potječu iz Škotske. S time se ne slaže Irska koja tvrdi kako je upravo ona „izumitelj“ whiskya pozivajući se na propovjedi i dnevnike. O kojoj god zemlji da se radi, obožavatelji whiskya su im zasigurno zahvalni!

Postoji nekoliko vrsta whiskya ovisno o zemlji podrijetla i različitom procesu destilacije:

 1. Scotch whisky (škotski whisky)
  Scotch whisky karakterističan je po tome što je proizveden, naravno, u Škotskoj i što mu je postotak alkohola najmanje 40% te se nakon destilacije mora čuvati u hrastovim bačvama najmanje 3 godine. Može se podijeliti na dvije glavne kategorije, a to su Malt whisky koji se može dobiti isključivo iz ječmenog slada te Grain Barley koji se dobiva kombinacijom više vrsta žitarica.
 2. American whisky (američki whisky)
  Američki whisky razlikuje se od škotskog whiskya obzirom da mu se baza za destilaciju najčešće sastoji od kombinacije triju žitarica od kojih je jedna i kukuruz. Najpoznatija vrsta američkog whiskya je bourbon. Karakterističan je po tome što sadrži čak 51% kukuruza te ga je potrebno čuvati u hrastovim bačvama najmanje dvije godine kako bi postao tzv. „straight“.
 3. Irish whisky (irski whisky)
  Irski whisky mora biti proizveden u Irskoj te je proizveden od fermentirane smjese kvasca i žitarica tako da aroma i okus proizlaze isključivo iz korištenih namirnica. Najčešće se radi o miješanom (blended) whiskyu, destiliranom tri puta. Propisani rok dozrijevanja iznosi najmanje tri godine u drvenim bačvama, iako je u praksi to mnogo duže.

Ono što možda niste znali o whiskyu općenito:

 • Iz Škotske se svake sekunde izveze oko 34 boce viskija.
 • Kentucky broji više bačvi za sazrijevanje burbona nego ljudi.
 • Frank Sinatra pokopan je s bocom Jacka Daniel’s whiskya.
 • U nekim latinoameričkim zemljama ljudi pri poziranju za fotografije kažu “viski” umjesto “cheese” (sir).
 • Francuska je država s najvećom potrošnjom whiskya po konzumentu (2,15 l)
 • Neke od najekskluzivnijih whiskya uskoro možete isprobati u Kavani Palace Hotela Zagreb

U suradnji s tvrtkom Fine stvari, specijalistima za vrhunska i rijetka pića, Palace Hotel Zagreb ugostit će drugi po redu whisky sajam – Whisky Leaks 2nd Fill 11. i 12. listopada 2019. te time i proslaviti otvorenje whisky bara. U svojoj će ponudi Palace Kavana imati više od sto ekskluzivnih i najboljih whiskya u svijetu. Sajam će, između ostalog, biti i edukativnog karaktera te tako nudi i razni niz radionica.
Karte za Whisky Leaks 2nd Fill pronađite ovdje, a više informacija o samom sajmu pronađite na Facebook stranici događaja.