Znamenitosti

Crkva sv. Marka jedna je od najstarijih građevina grada Zagreba. Nalazi se na Gornjem gradu, na Trgu sv. Marka, a izgrađena je u davnom 14. stoljeću. Svojim eksterijerom i krovnim motivima grba grada Zagreba i grba Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije vrlo je prepoznatljiva. Unutrašnjost je uređena mnogim djelima Ivana Meštrovića – slavnog hrvatskog kipara, arhitekta i književnika.

Šećete li Gornjim gradom nemojte propustiti posjetiti Gradec. Naziv je to za stari dio grada koji zajedno s Kaptolom čini današnji  Zagreb. U njemu se nalazi kula Lotrščak u kojoj je nalazi tzv. zvono lopova. Osim toga, u kuli se nalazi još i grički top koji svakodnevno pucnjem označava podne.

Zagrebačka katedrala, ujedno i najveća hrvatska sakralna građevina,  jedna je od povijesnih građevina koja je simbol grada Zagreba. Izgrađena je u 11. stoljeću te u svojoj riznici pohranjuje stoljetne predmete  zagrebačke prvostolnice, kao na primjer plašt kralja Ladislava (11.st.) i najstariju bansku zastavu.

Trg bana Jelačića je glavni zagrebački trg u centru grada, nekoliko minuta udaljen od hotela Palace. Trg nosi ime jednog od najznačajnih hrvatskih banova – Josipa Jelačića. Kip je prvi put postavljen 1866., postavljen tako da je okrenut prema Mađarskoj. Na trgu se također nalazi fontana Manduševac na kojoj je, prema legendi, nastalo ime grada Zagreba.