Whisky je jedno od najpopularnijeg pića današnjice, a vole ga podjednako i žene i muškarci. Stoga ni ne čudi kako se whisky uvijek nađe na top listama najboljih pića na svijetu. Za vas smo pripremili nekoliko zabavnih i informativnih činjenica o whiskyu, njegovom podrijetlu i vrstama, ali i gdje možete popiti neke od najboljih i najposebnijih na svijetu!
Whisky je alkoholno piće dobiveno destilacijom fermentiranih zrna žitarica. Razlike između različitih viskija ovise o tome koji se tip žitarica koristi u smjesi za destilaciju i u kojim omjerima miješanja.
Riječ whisky dolazi kao skraćeni oblik riječi usquebaugh što je na starom galskom jeziku značilo „voda života“. Iako je podrijetlo whiskya i dalje tema oko koje su podjeljena mišljenja, neki povijesni podaci govore o preteči whiskya još iz 800. godine pr. Kr. – smatra se da je piće arak koje potječe iz drevne Indije prethodilo whiskyu kakvog danas znamo. Međutim, prvi značajniji i zapisani povijesni podaci bilježe kako spominjanje whiskya datira iz 1494. godine te potječu iz Škotske. S time se ne slaže Irska koja tvrdi kako je upravo ona „izumitelj“ whiskya pozivajući se na propovjedi i dnevnike. O kojoj god zemlji da se radi, obožavatelji whiskya su im zasigurno zahvalni!
Postoji nekoliko vrsta whiskya ovisno o zemlji podrijetla i različitom procesu destilacije:
- Scotch whisky (škotski whisky)
Scotch whisky karakterističan je po tome što je proizveden, naravno, u Škotskoj i što mu je postotak alkohola najmanje 40% te se nakon destilacije mora čuvati u hrastovim bačvama najmanje 3 godine. Može se podijeliti na dvije glavne kategorije, a to su Malt whisky koji se može dobiti isključivo iz ječmenog slada te Grain Barley koji se dobiva kombinacijom više vrsta žitarica. - American whisky (američki whisky)
Američki whisky razlikuje se od škotskog whiskya obzirom da mu se baza za destilaciju najčešće sastoji od kombinacije triju žitarica od kojih je jedna i kukuruz. Najpoznatija vrsta američkog whiskya je bourbon. Karakterističan je po tome što sadrži čak 51% kukuruza te ga je potrebno čuvati u hrastovim bačvama najmanje dvije godine kako bi postao tzv. „straight“. - Irish whisky (irski whisky)
Irski whisky mora biti proizveden u Irskoj te je proizveden od fermentirane smjese kvasca i žitarica tako da aroma i okus proizlaze isključivo iz korištenih namirnica. Najčešće se radi o miješanom (blended) whiskyu, destiliranom tri puta. Propisani rok dozrijevanja iznosi najmanje tri godine u drvenim bačvama, iako je u praksi to mnogo duže.
Ono što možda niste znali o whiskyu općenito:
- Iz Škotske se svake sekunde izveze oko 34 boce viskija.
- Kentucky broji više bačvi za sazrijevanje burbona nego ljudi.
- Frank Sinatra pokopan je s bocom Jacka Daniel’s whiskya.
- U nekim latinoameričkim zemljama ljudi pri poziranju za fotografije kažu “viski” umjesto “cheese” (sir).
- Francuska je država s najvećom potrošnjom whiskya po konzumentu (2,15 l)
- Neke od najekskluzivnijih whiskya uskoro možete isprobati u Kavani Palace Hotela Zagreb
U suradnji s tvrtkom Fine stvari, specijalistima za vrhunska i rijetka pića, Palace Hotel Zagreb ugostit će drugi po redu whisky sajam – Whisky Leaks 2nd Fill 11. i 12. listopada 2019. te time i proslaviti otvorenje whisky bara. U svojoj će ponudi Palace Kavana imati više od sto ekskluzivnih i najboljih whiskya u svijetu. Sajam će, između ostalog, biti i edukativnog karaktera te tako nudi i razni niz radionica.
Karte za Whisky Leaks 2nd Fill pronađite ovdje, a više informacija o samom sajmu pronađite na Facebook stranici događaja.

